
Tény, hogy a rizsnek, különösen a fehér rizsnek magas a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása után a vércukorszint meredeken emelkedik. Ez a cukoringadozás a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet – számol be a Sports.kz.
Ezenkívül a rizs arzént tartalmaz, egy mérgező anyagot, amely felhalmozódhat a szervezetben, és különböző betegségeket, többek között rákot okozhat. Természetesen a rizs arzéntartalma általában kicsi, de ennek a gabonafélének a rendszeres fogyasztása a méreganyag felhalmozódásához vezethet a szervezetben.
Hogyan csökkenthető a kockázat?
Válasszon barna rizst: alacsonyabb a glikémiás indexe, és több tápanyagot tartalmaz, mint a fehér rizs.
Főzés előtt alaposan öblítse le: ez segít csökkenteni az arzéntartalmat.
Főzze bő vízben: ez szintén segít csökkenteni az arzéntartalmat.
Korlátozza a rizsfogyasztást: ne egyen minden nap rizskását. Jobb, ha más gabonafélékkel – hajdina, zabpehely, köles – váltogatja.
Kinek kell korlátozni a rizskása fogyasztását?
Cukorbetegek: nekik különösen gondosan ellenőrizniük kell a vércukorszintet, és korlátozniuk kell a rizs fogyasztását.
Túlsúlyos emberek: nekik más gabonaféléket kell előnyben részesíteniük, amelyeknek alacsonyabb a glikémiás indexük.
Gyermekek és terhes nők: arzéntartalma miatt korlátozniuk kell a rizs fogyasztását.
A rizskása ízletes és tápláló étel, de óvatosan kell fogyasztani. Jobb, ha barna rizst választunk, főzés előtt alaposan öblítsük le, és ne fogyasszuk túl gyakran. Ha pedig egészségügyi problémái vannak, mindenképpen konzultáljon orvosával.