Mennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetnek?

2024-ben egyiptomi kutatók 58, a D-vitaminnal és a coviddal foglalkozó tanulmányt tettek közzé. Azt találták, hogy a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél kisebb a valószínűsége annak, hogy a vírus súlyos rohamait átéljék, és kisebb a valószínűsége annak, hogy elhúzódjon a betegség – írta meg a Scienceforum.com.

Szintén 2024-ben egy görögországi kutatócsoport arról számolt be, hogy a D-vitamin segíthet a cukorbetegek glükózszintjének kezelésében. Eközben az Egyesült Királyságban a tudósok megállapították, hogy a D-vitamin megváltoztathatja az egerek bélmikrobiomját, és növelheti a rák elleni immunválaszukat.

A kutatások szerint a D-vitamin véd az autoimmun betegségekkel szemben is. Úgy tűnik, javítja az ember edzéstűrését. Még a kognitív hanyatlás és az agyi rendellenességek, például a demencia hosszú távú kockázatát is csökkentheti. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a D-vitamin létfontosságú szerepet játszik az egészséges kalciumszintben, a csontok egészségében és az immunrendszer működésében.

Az orvostudósok gyűlölik a „csodaszer” szót, amely azt feltételezi, hogy több mindenre jó egy orvosság. De száz évvel a felfedezése után a D-vitamin még mindig tartja magát.

Ezért is furcsa és kissé zavaró, hogy oly sokan közülünk továbbra is D-vitamin-hiányban szenvednek. Valójában globálisan akár egymilliárd ember is lehet, akinek nincs elég a vérében – köztük minden negyedik amerikai.

„Az Egyesült Királyságban az emberek több mint húsz százaléka D-vitamin-hiányos” – mondja Susan Lanham-New professzor, a Surrey Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője.

Húsz éve kutatja a D-vitamint, és tagja volt annak a kormányzati testületnek, amely 2016-ban eldöntötte, hogy mennyi legyen az ajánlott napi D-vitamin-bevitel (napi tíz mikrogramm, bár az egyéni szükségletek jelentősen eltérhetnek).

Lanham-New szerint az Egyesült Királyságban a hiány valódi mértéke még ennél is magasabb lehet. „Az etnikai csoportok, köztük a dél-ázsiaiak és a fekete afro-karibiak nem különösebben képviseltetik magukat a Nemzeti Étrendi és Táplálkozási Felmérésben. Ezek a népcsoportok azonban rendkívül D-vitamin-hiányosak.”

Elolvasom a cikket