
Elsősorban az étkezési és életmódbeli szokásaink, valamint az elfogyasztott étel minősége és mennyisége befolyásolja, hogy miként reagál az emésztőrendszerünk a bevitt táplálékra. Ha gyorsan eszünk, iszunk, nagy mennyiséget fogyasztunk, vagy épp olyan alapanyagok kerülnek a tányérra, amelyekre érzékenyebb az emésztőrendszerünk, akkor az étkezést követően puffadást tapasztalhatunk. A kellemetlen tünet enyhítésére számtalan egyszerű módszer létezik, az egyik legjobb házi gyógymód például az alma.
Az alma ugyanis rengeteg vízben oldódó rostot, azaz pektint tartalmaz. Ezt az anyagot a szervezet nem tudja lebontani, ellenben az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítják, amelyek védik a bél nyálkahártyáját. A pektin emellett enyhíti mind a hasmenés, mind a székrekedés tüneteit. Az alma a pektintartalmának köszönhetően segíti az emésztést, magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert is.
Az alma héjában is magas a pektintartalom, érdemes ezért azzal együtt fogyasztani a gyümölcsöt.
De nem az alma az egyetlen, amely természetes módon enyhítheti a haspuffadás kellemetlen érzését. Más gyümölcsök, mint például a banán vagy az ananász is segíthet a panaszokon.