Egy ital, ami védhet a rák, a cukorbetegség és az epekövek ellen

A cappuccino nagyon gyakori, forró tejjel, kávéval és gőzölt tejhabbal készül. Ennek a kávénak az íze merész, és gazdag textúrával is rendelkezik. A cappuccino eredetileg Olaszországból származik, de a világ minden táján megismerték a második világháború után, és ma már mindenki ismeri az ízét, és teljesen megőrül érte.

A cappuccinónak több formája is van. A hagyományos cappuccinónál két vagy egy adag eszpresszót használnak az elkészítéséhez, a tetejére pedig habosított vagy gőzölt tejet rétegeznek.

A jeges cappuccino a forró cappuccino hideg változata, és ugyanazokból az összetevőkből készül, csak a felhasznált hozzávalók hidegek.

A nedves cappuccino kevesebb habosított tejjel készül, és krémes, de hígabb ízű. A hígabb íz miatt light cappuccino vagy cappuccino chiaro néven is ismert.

A száraz cappuccinóhoz a többi cappuccino-típushoz képest kevés tejet használnak. Kevés gőzölt tej és magas rétegű habosított tej keveréke alkotja, sötét cappuccino és cappuccino scuro néven is ismerjük.

Az ízesített cappuccino azegyik legnépszerűbb változat, amelyhez egyszerű szirupokat adnak, mint a csokoládé, a vanília, a borsmenta, a karamell, a fahéj vagy a málna.

A kávé számos antioxidáns tulajdonságot hordoz, például flavonoidokat, amelyek segítenek az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin oxidációjának megelőzésében, és ennek eredményeképpen csökkentik a szívproblémákat. Egyes kutatások azt is bizonyították, hogy a kávé segít csökkenteni a cukorbetegségben és szívbetegségben szenvedő betegek korai halálozásának esélyét.

A nők érzékenyebbek a szélütéses rohamokra, ezért egyes tanulmányok szerint a nőknek több cappuccinót kell fogyasztaniuk, mivel csökkenti a szélütés esélyét. Egyes kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább kétszer fogyasztottak cappuccinót, több mint 20 százalékkal csökkent a stroke esélye.

Segít csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Antioxidáns tulajdonságai a szövetek károsodásának megelőzésében is segítenek. Egyes kutatások kimutatták, hogy a kávé egyes vegyületei serkentik az emberi szigetsejtek amiloid polipeptidjének blokkolását, amely a cukorbetegség kialakulásában játszik főszerepet.

A kávéban található koffein serkenti a kognitív teljesítményt, és ennek eredményeként növeli az agy működését. Több mint hatvan százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát is.

Bizonyos hatásokat biztosít a koffein, amelyek fokozzák az epehólyag összehúzódását, és az epehólyagban lévő kövek megelőzését eredményezi. Így, aki rendszeresen fogyaszt kávét vagy cappuccinót, annak kisebb az esélye az epekőre.

A kávéban található antioxidánsok segítenek bármilyen bőrprobléma, valamint a bőrrák megelőzésében. Emellett a kávé néhány más olyan tulajdonságot is hordoz, amelyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét.

A kávé képes vízhajtóként hatni, és így segít a zsírégetésben. Csökkenti a fáradtságot és fokozza ezt a zsírégető eljárást.

Az antioxidánsok mellett antibakteriális tulajdonságokat is hordoz, és ennek eredményeként csökkenti a fogszuvasodás esélyét.

A koffein fokozza a központi idegrendszer tevékenységét, és olyan neurotranszmittereket is termel, mint a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin, amelyek segítenek a hangulat felemelésében. A jó hangulatban való élet kevesebb depressziót jelent, és csökkenti az öngyilkosság kockázatát is. Nem számít, hogy a fenti egészségügyi előnyök bármelyikéért vagy csak az energia és a fizikai teljesítmény fokozására szeretne egy csésze cappuccinót inni, remek pillanatokat szerezhet.

Elolvasom a cikket