
Ha ízletes és egészséges gyümölcsökről van szó, általában a bogyós gyümölcsök jutnak először eszünkbe. Remek kiegészítői a desszerteknek, salátáknak és joghurtoknak. Van azonban egy bogyós gyümölcs, amelyet gyakran biztonságosnak érzékelünk, nem is sejtve, hogy káros lehet az egészségre. Az eperről beszélünk.
Első pillantásra tökéletes gyümölcs – lédús, ízletes, sokak által kedvelt. Különösen népszerű a szüreti időszakban, amikor a boltok polcai tele vannak élénkpiros bogyókkal. Vonzó megjelenése azonban komoly problémát takar – a termesztés során használt növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok magas koncentrációját. És bár sokan alaposan megmossák az epret fogyasztás előtt, ez nem mindig segít megszabadulni az összes káros szermaradéktól.
A probléma nemcsak a vegyi anyagokban rejlik, hanem a földieper-termesztés körülményeiben is, amelyek gyakran messze vannak az ökológiai normáktól. Gyakrabban termesztik üvegházakban, ahol a növényeket folyamatosan növényvédő szerekkel és műtrágyákkal kezelik, ami negatívan befolyásolja a bogyók minőségét. Mivel az eper héja nagyon vékony, könnyen magába szívja a környezetből származó méreganyagokat, így az ilyen bogyók aligha tekinthetők egészségesnek.
Az eper különösen veszélyes a gyermekek számára. Mivel az ő immunrendszerük még nem elég erős, a szervezetük sokkal hevesebben reagál a bogyókkal együtt bekerülő káros anyagokra. Ráadásul az eper meglehetősen allergén termék, és még a gondos mosás sem mindig akadályozza meg a nem kívánt reakciókat.
Egy másik fontos tényező az eper magas cukorkoncentrációja, különösen az üvegházban termesztett eper esetében. Ezáltal a bogyók meglehetősen kalóriadúsak, és a vércukorszint erőteljes emelkedését okozhatják. Az eper gyakori fogyasztása negatívan befolyásolhatja az anyagcserét, hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.