
Dr. Ramon de Cangas szerint a nőknek tejtermékeket, gyümölcsöt, gabonaféléket (például teljes kiőrlésű kenyeret), dióféléket, magas kakaótartalmú csokoládét, tojást és szardíniát kellene fogyasztaniuk.
A természetes joghurt (cukor nélkül) zabpehellyel, eperrel és dióval a legjobb választás. A negyven év feletti nők közelednek a menopauzához, amely a hormontermelés hirtelen csökkenésével és a menstruáció megszűnésével jellemezhető szakasz.
Ez az átmenet számos kellemetlen tünetet okozhat, többek között hőhullámokat, alvászavarokat, izomfájdalmakat és visszatérő húgyúti fertőzéseket is. A megfelelő ételek fogyasztása azonban némi enyhülést hozhat ebben az állapotban.
Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak fokozott bevitele összefügg a menopauza utáni nők jobb egészségi állapotával. Az omega-3 zsírsavak, amelyeket gyakran egészséges zsíroknak is neveznek, a szardíniában, valamint a halakban, diófélékben és más élelmiszerekben találhatók.
Emellett azok a posztmenopauzában lévő nők, akik reggel csokoládét esznek, jobb vércukorszintet tapasztalhatnak, mint azok, akik a nap más szakában fogyasztják.
Frank Shear professzor szerint nemcsak az, hogy mit, hanem az is, hogy mikor eszik valaki, hatással lehet a testsúly szabályozásában szerepet játszó fiziológiai mechanizmusokra.
Minestrone leves reggelire
Dan Buettner kutató azt ajánlja, hogy reggelire szardíniai minestrone levest fogyasszunk. Ennek oka a lenyűgöző rosttartalma, állítása szerint ezt fogyasztják azok az emberek, akik a leghosszabb ideig élnek.
Elmondása szerint a kék zónák lakói ezt a levest fogyasztják reggelire, és akár 100 évig is élnek.
A szardíniaiak általában sok friss, szezonális zöldséget, babot, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak. A minestrone készülhet szezonális zöldségekből is, de a fő összetevői a bab és a fregola, egy kis kerek búzadara tészta.
Rendszeresen fogyasszon halat, baromfit, tojást, hüvelyeseket és a fent említett tejtermékeket. Ezek mind olyan aminosavakat tartalmaznak, amelyek támogatják a belső szervek optimális működését, az izmok és a bőr rugalmasságát, és felgyorsítják az anyagcserét.