
A hat szirom diétát Anna Johansson svéd táplálkozási szakértő alkotta meg. A rendszer egy hatnapos diéta, ahol mindennap meghatározott ételeket kell fogyasztani, a hét utolsó napján csak folyadékot lehet inni – mondta Yulia Chekhonina.
Az első napon legfeljebb 500 gramm sült vagy főtt halat javasolt enni (olaj nélkül elkészítve). Másnap legfeljebb 1,5 kilogramm zöldséget kell enni. Összesen öt, egyenletesen elosztott étkezésnek kell lennie.
A harmadik napon engedélyezett a főtt vagy sült csirke (500 gramm) fogyasztása fűszerekkel. A negyedik napon zabpehely, barna rizs és más gabonafélék legyenek az étrendben, egyenlő mennyiségben.
Az ötödik napon kefir (2,5%) és túró (5%) fogyasztható, legfeljebb 300 milliliter, illetve 500 gramm mennyiségben. A hatodik nap gyümölcs- és bogyósgyümölcs-nap, amikor legfeljebb 1,5 kilogramm gyümölcsöt szabad enni, kivéve a banánt és a szőlőt. A hét utolsó napján legalább 1,5 liter vizet, cukrozatlan teát vagy gyümölcslevet lehet inni – magyarázta az orvos.
Előnyök és hátrányok
A hatt szirom diéta könnyen követhető és viszonylag ízletes – jegyezte meg az orvos. Emellett az étrend magas rosttartalmú, amely fontos a bélmikrobiom számára. Az emésztőszerv részt vesz az immunitásban, és befolyásolja a jóllétet.
Ez a fajta diéta azonban nem a legideálisabb, a fogyás után a súly viszonylag hamar visszatérhet. A zsírral együtt az izmok is lanyhulnak, mert a szervezet több napig nem kap fehérjét.
A diéta ellenjavallatai a terhesség, a szoptatás, az emésztőrendszeri betegségek (különösen a székrekedés) és a cukorbetegség – állapította meg Yulia Chekhonina.