Valóban legyűri a húsleves a megfázást?

A bedugult orr, torokfájás, gyengeség és hőemelkedés tipikusan valamilyen felső légúti betegség tünete, amelyet gyűjtőnéven csak megfázásnak hívunk. Ezeket enyhíteni többféleképp szokták. Egyrészt ott vannak a patikákban recept nélkül kapható készítmények, másrészt pedig a házi praktikák, mint a gyömbértea vagy épp a húsleves. De van ezeknek bármi valós hasznuk?

Sok a tévhit a megfázás kezelésével kapcsolatban

1. A megfázást vagy meghűlést általában valamilyen vírus okozza, amivel egy jól működő immunrendszer néhány nap alatt magától is megbirkózik.

2. Orvoshoz alapbetegség esetén vagy több mint háromnapnyi magas láz után érdemes fordulni. Orvosi vizsgálatot igénylő tünet még például a szűnni nem akaró köhögés, mellkas- vagy hátfájdalom is.

3. Az immunrendszert nem lehet erősíteni, maximum támogatni, például kiegyensúlyozott étkezéssel.

4. A vírusok szövődményeket is okozhatnak, amelyek ellen leginkább védőoltással lehet védekezni.

5. Vírusos megbetegedésre nem hat az antibiotikum, mégis sokan beszedik, amely hosszú távon nagyon káros.

6. A patikákban kapható készítmények (fájdalom- és köhögéscsillapítók, forró italporok, orrspray-k) nem csodaszerek, maximum csökkenthetik a tünetek intenzitását. Az adagolási javaslatokat minden esetben be kell tartani!

A házi praktikákkal hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy ezek hatásosságát sok esetben nem igazolták.

A húslevest most laborban is megvizsgálták

A német Stiftung Gesundheitswissen nevű szervezet az egyik közkedvelt, megfázás elleni szer, a húsleves hatásait laboratóriumi körülmények között is megvizsgálta, hogy kiderítsék, tényleg van-e bármilyen igazolható hatása. A kémcsöves kísérletben arra jutottak, hogy valóban van gyulladáscsökkentő hatása a húslevesnek – írja a Rizikométer.

Akkor most a húsleves hivatalosan is gyógyszer?

Korántsem. A vizsgálat csupán arra derített fényt, hogy a húsleves fogyasztása megfázás esetén nem teljesen haszontalan. Az viszont, hogy melyik összetevője a valós gyógyír, nem tudni, ugyanis a vizsgálatokat nehezíti, hogy egy húslevesben a különféle zsírsavakat tartalmazó csirkehústól az értékes tápanyagokat rejtő zöldségekig (zeller, sárgarépa, karalábé stb.) számtalan összetevő található, és ezeknek az immunrendszer egyes mechanizmusaira való hatását szinte lehetetlen külön-külön kimutatni.

Ezt biztosan ki lehet mondani a húslevesről

A forró tyúkhúsleves fogyasztása nem teljesen haszontalan megfázás esetén, mivel amellett, hogy tápláló, segíthet a nyák feloldásában, és serkenti a szövetek vérkeringését, amely jótékony hatású lehet megfázás esetén. Vagyis enyhítheti a tüneteket.

Elolvasom a cikket