Miért nem olyan hatékonyak az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek?
A szakértő szerint a zsír hiánya egy termékben nem jelenti azt, hogy alacsony kalóriatartalmú. Gyakran cukrot és más összetevőket adnak a sovány tejtermékekhez, szeletekhez és készételekhez, hogy kompenzálják az ízt.
„Az alacsony zsírtartalom nem jelent kalóriaszegénységet. Nagyon gyakori, hogy sok cukrot és egyéb adalékanyagot adnak az ilyen termékekhez. És valójában jobb lenne, ha inkább zsírosak lennének” – jegyezte meg Tarasko.
A zsír jelentősége az élelmiszerekben
A táplálkozási szakember hangsúlyozta, hogy a zsírok fontosak a szervezet számára, mivel zsírban oldódó A- és D-vitamint tartalmaznak. A zsírok kiiktatása az étrendből ezeknek a vitaminoknak a hiányához vezethet, ami negatív hatással lesz az egészségre.
A sovány túró például magas fehérjetartalma miatt még mindig kalóriadús, de elveszíti a zsírtartalmával járó egészségügyi előnyöket.
Táplálkozási megközelítés
A szakember figyelmeztetett, hogy az élelmiszerek „jó” és „rossz” kategóriákba sorolása hiba. Az ilyen megközelítés megzavarhatja az emésztőrendszert, és akár a súlygyarapodáshoz is hozzájárulhat.
A megfelelő étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és fontos, hogy ne csak a kalóriákat, hanem az élelmiszerek tápértékét is figyelembe vegyük.