„Hogyan főzzük a tojást, ha magas a koleszterinszintünk: melyik az első számú módszer?” – olvasható az Unian.net cikkének címében.
Többféleképpen is meg lehet főzni jól a tojást, ha magas a koleszterinszintünk. Az egyik, hogy csak tojásfehérjét használjunk reggeli, ebéd vagy vacsora készítéséhez. Például készíthetünk keményre főtt tojást, és eltávolíthatjuk a sárgáját – írja a Healthdigest.com.
Tehát, ha magas a koleszterinszintje, az Amerikai Szívszövetség azt javasolja, hogy csökkentse a magas koleszterin- és telítettzsír-tartalmú ételek fogyasztását.
„Két tojásfehérje több fehérjét tartalmaz, mint egy tojás, és alacsony a koleszterin- és a telítettzsír-tartalma” – írja a kiadvány.
Bár egyes tanulmányok szerint a tojásfogyasztás növeli az étkezés utáni jóllakottságérzetet, a tojásfehérje önmagában nem biztos, hogy elegendő a teljes értékű étkezéshez. Ezért érdemes néhány más, szintén koleszterinszint-csökkentő ételt is hozzáadni.
Ezek közé az élelmiszerek közé tartozik a zabpehely, amely jó forrása az oldható rostoknak:
„Egy kis tál zabpehely tojásfehérjével jó módja a nap kezdésének, amely szabályozza a koleszterinszintet.”
A rostban gazdag babot köretként is használhatja. Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag avokádó és az erős antioxidáns likopint tartalmazó paradicsom szintén jótékony hatású.