„Ugye ön viccel velem?” + VIDEÓ

Christiane Amanpour fölényeskedő hangnemben „készített interjút”Marine Le Pennel, a vasárnap este választási győzelemre készülő Nemzeti Tömörülés elnökével. A műsorvezető felvetette, hogy a párt tagjai között még mindig vannak olyanok, akik elfogadhatatlan rasszista megjegyzéseket tesznek – írja a Mandiner.hu.

Le Pen erre azt válaszolta, „ahogy Jordan Bardella hangsúlyozta, az ilyen megjegyzéseket tevő személyeket fegyelmi eljárás alá vonják és valószínűleg kizárják a pártból”.

A riporter rákérdezett a pártvezető korábbi kijelentéseire is, miszerint Krím mindig is orosz volt, és az Oroszország elleni szankciókat fel kellene oldani.

Le Pen elítélte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Franciaország nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába, és nem fog hosszú hatótávolságú fegyvereket szállítani.

Az interjú végén a riporter rákérdezett a párt európai választási sikereire és a „szélsőjobboldali pártok térnyerésére” Európában.

A pártvezető elutasította a „szélsőjobb” kifejezést, és hangsúlyozta, hogy pártja a nemzetek önrendelkezését támogatja az Európai Unió keretein belül.

A céljuk egy olyan Európa, amely tiszteletben tartja a nemzeti döntéseket, és nem egy technokrata struktúra.

„You kidding me, right? (Ugye Ön viccel velem?)” – vágott lekezelő stílusban Le Pen szavába az amerikai riporter, mire a francia politikus leszögezte, hogy teljesen komolyan gondolja, a „szélsőjobboldali” egy pejoratív jelző, egy stigma, ami nem fedi le azt, amit a Nemzeti Tömörülés gondol a világról.

Hozzátette: Amerikából nézve sem lehet mindenkit egy kalap alá venni Európában, ők például távolságot tartanak a német AfD-től is.

Az interjú lezárásaként a pártvezető kifejezte, hogy tiszteletben tartja más országok választási folyamatait, és nem kíván kommentálni amerikai politikai eseményeket, beleértve Donald Trump esetleges újraválasztását.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket