Tom Van Grieken: Jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában

MH/MTI
2024. július 7. vasárnap. 11:11

Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője közölte: a június elején tartott európai parlamenti választások alkalmával az európai szavazók a zöld megállapodás „éghajlatpolitikai őrületét” és az EU migrációs paktumával járó „szervezett menekültügyi káoszt” egyértelműen elutasították. Az „eurofanatikus elit” ugyanakkor nem hajlandó figyelembe venni ezt, és folytatja a megkezdett politikát – hívta fel figyelmet. A Vlaams Belang egyesíti erőit más európai szintű nemzeti érzelmű pártokkal, hogy jelentős alternatívát kínáljon, visszairányítva az EU-t alapvető és eredeti céljához: a szuverén tagállamok közötti gazdasági együttműködéshez.

„Esélyünk van arra, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját hozzuk létre” – fogalmazott Vandendriessche, majd kiemelte: nagyobb frakciót a választók által „megbüntetett” zöld és liberális képviselőcsoportoknál.
„Olyan Európa felé akarunk elmozdulni, ahol a nemzetállamot ismét tiszteletben tartják, ahelyett, hogy elnyelné őket egy globalista és identitás nélküli projekt” – tette hozzá a közlemény szerint Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Ez idáig a portugál Chega párt jelezte, hogy belép a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.

Elolvasom a cikket