Több mint háromszáz múmiákkal teli sírt tártak fel Egyiptomban + VIDEÓ

Ayman Ashmawy, a Legfelsőbb Régiségtanács egyiptomi leletekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint a maradványok 30-40 százalékban csecsemőkhöz és serdülőkhöz tartoznak, akik közül sokan fertőző betegségekben és más életveszélyes rendellenességekben haltak meg, többek között vérszegénységben, tuberkulózisban – tájékoztatott a Life.hu.

A kutatócsoport Asszuán ókori városát vizsgálja. A település egykor fontos kereskedelmi csomópont, gránitbánya és katonai állomás volt a Nílus keleti partján, körülbelül 4500 évvel ezelőtt alapították.

Egyiptomban is különlegesnek számít a lelet

„A sírok feltárása nagyon látványos volt, egyedülálló lelet Egyiptomban – mondta Piacentini a Daily Mailnek adott nyilatkozatában. – Asszuán lakói sírkamrákkal borították be a dombot. Tulajdonképpen ez volt a halottak városa. Asszuán az idők kezdete óta átkelőhely volt. Az emberek keletről tartottak nyugatra. Azért jöttek ide, mert ez volt a határ, a délről érkező termékek Asszuánba érkeztek, majd elosztották őket a többi területre.”

Objektum doboz

A halottak városát 2019-ben azonosították, amikor CT-vizsgálatok alapján felfedeztek egy sírt, amelyben két gyermek múmiája feküdt. Ezt követően minden egyes ásatás további sírokat tárt fel, és újabb információkat szolgáltatott a több mint 2000 évvel ezelőtt élt társadalomról. A kutatók azt is valószínűsítik, hogy a holttesteket osztályok szerint temették el, az elit a domb tetejére került.

Az ép múmiákat múzeumokba küldik hosszú távú megőrzés és kiállítás céljából, a többit pedig tanulmányozzák.

„Ez az ő nyughelyük – mondta Piacentini. – Feltárjuk a történetüket, majd visszahelyezzük őket, és lezárjuk a sírt. Számomra ez már a kezdetektől fogva fontos volt.”

Elolvasom a cikket