Mire szavaz Avignon?

Történt mindez szombaton kora délután, amikor az előző éjszaka szúrt sebekkel kórházba került rivális több mint ötven családtagja tartózkodott a helyszínen; a kalasnyikovos aztán némi hadonászás után gyorsan el is menekült – írja a Mandiner.hu.

A nyomozók szerint a támadó akciója a családtagok megfélemlítését szolgálta; az biztos is, hogy a megkéselt ellenlábasnak már nem sokat árthatott volna, mivel ő aztán még szombaton belehalt az éjjel szerzett sérüléseibe. A reményvesztettebb kommentelők lemondó iróniával nyugtatnak meg mindenkit: a franciák által kívánt baloldali kormány már hétfőn foglalkozni fog az üggyel, sokkal jobb lesz minden.

Tény, hogy Avignonban az első fordulóban az Új Népfront jelöltjeként egy olyan antifa jött be a második helyre, akit a rendőrség nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyként tart nyilván – minden negyedik szavazatot ő kapta az avignoni választópolgároktól. A harmadik helyezett, egy szintén balos politikus korábban „túl szélsőségesnek” nevezte ezt a bizonyos „antifasisztát”, Raphaël Arnault-t, de azért most mindenkit nyomatékosan kér, hogy menjen el és szavazzon rá a második fordulóban, merthogy „az egyedüli cél a Nemzeti Tömörülés legyőzése”.

A két (szélső)balos jelölt szavazói együttes erővel, a macronisták némi segítségével akár be is hozhatják elsőnek Raphaël Arnault-t, akit egyébként 2022-ben négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, miután hatodmagával megtámadott egy szélsőjobboldalinak vélt férfit Lyon egyik utcáján.

A politikus azóta is tagad és fenyegeti azon újságírókat, akik felemlegetik ezt az „úgynevezett gyanúsítgatást”, a térfigyelő kamerák és egyéb bizonyítékok, például mobiltelefonjának cellainformációi azonban meglehetős egyértelműséggel támasztják alá a tényállást. Igaz, az ítélet azóta sem jogerős, mivel a szélsőbaloldali politikus fellebbezett, és azóta az ügy valamely sötét bírósági fiókban porosodik.

Szélsőbalos csoportosulása mindenesetre azóta sem tétlenkedik: idén májusban a párizsi metróban egy 15 éves zsidó fiút inzultáltak, többször megütötték és filmezték, miközben Palesztinát éljeneztették vele. A csoportosulás az ezzel kapcsolatos vádakat is határozottan visszautasítja; véleményük szerint rövidke veszekedésről volt szó csupán.

Elolvasom a cikket