Franciaországban magas a részvételi arány

Bár az RN várhatóan a legtöbb mandátumot szerzi meg a nemzetgyűlésben, a legutóbbi közvélemény-kutatások azt jelezték, hogy elmaradhat az abszolút többségtől – tájékoztat a Reuters.com.

Egy akadozó parlament súlyosan csorbítaná Emmanuel Macron elnök tekintélyét, és az euróövezet második legnagyobb gazdaságában az instabilitás és a politikai patthelyzet elhúzódó időszakát vetítené előre.

Ha a nacionalista, euroszkeptikus RN többséget szerez, az a második világháború óta az első szélsőjobboldali kormányt hozná létre Franciaországban, és sokkoló hullámokat vetne az Európai Unióra, miközben a populista pártok támogatottsága az egész kontinensen erősödik.

A részvételi arány 26,3 százalék volt dél körül (1000 GMT), szemben a 2022-es második fordulóban mért 18,99 százalékhoz képest – közölte a belügyminisztérium, kiemelve a lakosság rendkívüli érdeklődését egy olyan választás iránt, amely rávilágított a franciaországi polarizált nézetekre. A Harris Interactive és az Ipsos közvélemény-kutató intézet szerint 1981 óta ez volt a legmagasabb déli részvételi arány.

A szavazást 18 órakor zárják le a községekben és a kisvárosokban, a nagyobb városokban pedig 20 órakor. A közvélemény-kutatók este 8 órakor közlik a szavazóhelyiségek egy mintájából származó korai adatokon alapuló első előrejelzéseket.

Mit mondanak a választók?

„Mérges vagyok a kormányra és különösen az elnökre, hogy vállalták ezt a felelőtlen kockázatot” – mondta Frederic Maillard, egy orvos a központi Tours városából.

„Az ország három, egymással gyökeresen ellentétes társadalmi nézettel néz szembe” – mondta Olivier Grisal nyugdíjas, miközben feleségével a Párizstól nyugatra fekvő Conflans Sainte-Honorine középosztálybeli városka szavazóhelyisége felé tartott.

„Van a szélsőjobboldal, van a macronizmus, amely szerintem szintén veszélyes és diktatórikus tendenciákat mutat, és van a baloldal, amely szintén nem túl jó” – mondta.
Ranaivoatisan Voahirana, aki az egészségügyi ágazatban dolgozik, azt mondta, hogy a kormány jelöltjére szavazott, de „szinte biztos” abban, hogy a Nemzeti Összefogás fog nyerni.

„Az emberek többé már nem fognak azzal foglalkozni, hogy elrejtsék a rasszizmusukat” – mondta. A rasszizmus és az antiszemitizmus miatt sokak számára régóta páriának számító RN igyekezett megtisztítani imázsát, és tagadja a rasszizmus vádját. A platformja Macron ellen a feszített háztartási költségvetéssel, a biztonsággal és a bevándorlással kapcsolatos aggodalmakkal kapcsolatos választói haragot használja ki.

„Vissza kell állítanunk az órákat” – mondta a 21 éves Dorian Garro, aki szakácsként dolgozik, hozzátéve, hogy szavazatát leginkább a több törvény és rend iránti vágy motiválta. „Macron semmit sem tett a biztonság javítása érdekében.” Garro nem volt hajlandó megmondani, kire szavazott.

Frederic Wallet, egy építőipari munkás azt mondta, hogy üres szavazólapot adott le, mivel nem tudott azonosulni a felkínált választási lehetőségek egyikével sem.
„Sok szerencsét Franciaországnak, ez egy zűrzavar lesz” – mondta.

Elolvasom a cikket