Elkészült a nem olvadó fagyi

A szakemberek a zöld teában és a bogyós gyümölcsökben található vegyületeket használták, ezzel őrizték meg a fagylalt eredeti állagát – tájékoztat a Ripost.hu.

A növényi alapú vegyületek, az úgynevezett polifenolok a titkai annak, hogy a fagyasztott finomságok ne váljanak tócsává – árulta el a projekt mögött álló Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója.

A kutató közölte, hogy a vegyületek bár nem akadályozzák meg a jég megolvadását, kölcsönhatásba lépnek a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel, hogy besűrítsék a keveréket, ennek eredményeként az édesség szobahőmérsékleten jóval hosszabb ideig képes megtartani a formáját.

Hatása hasonló a fagylalt szállításának megkönnyítése miatt használt stabilizátorokhoz, de Wicks szerint a polifenolok természetesebb alternatívát jelenthetnek, mivel egészségesebbek, például jótékony hatással vannak a szívre.

Azonban lehet, hogy egy kicsit még várnunk kell a jövő fagylaltjára, a kutatók szerint ugyanis további vizsgálatokra van szükség, hogy meghatározzák a polifenolok pontos mennyiségét annak érdekében, hogy a fagyi megőrizze a formáját, ugyanakkor a vegyületek ne befolyásolják az ízét.

A fagylalt egy összetett rendszer. Aki képes megérteni a mögötte álló tudományt, jobbá, fenntarthatóbbá teheti az élelmiszereket! – nyilatkozta a Business Insider-nek Cameron Wicks.

Elolvasom a cikket