Csökkenti a vércukorszintet és a szívbetegségek kockázatát

Általában a Délkelet-Ázsiában termő növény rizómáját használják fűszerként. Különleges ízt ad az édes és sós ételeknek, és számos egészségügyi előnye van. A gyömbér fogyasztható szárítva, frissen, apróra vágva, illetve olaj vagy gyümölcslé formájában. Számos receptben és kozmetikumban is megtalálható.

Íme, mit mond a tudomány a gyömbér egészségügyi előnyeiről:
1. Gyógyhatású gingerolt tartalmaz: A gyömbér egyedi íze és aromája természetes olajokból és bioaktív anyagokból származik, amelyek közül a legfontosabb a gingerol. A kutatások szerint ez az anyag erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Segít például csökkenteni az oxidatív stresszt, amely a szervezetben lévő túlzott mennyiségű szabad gyökök következménye.

2. Segít a reggeli rosszullétek és más típusú hányingerek leküzdésében: A gyömbér kiválóan alkalmas a reggeli rosszullétek leküzdésére, amelyet a terhes nők gyakran tapasztalnak. Fogyasztása előtt azonban konzultáljon orvosával. Bizonyos esetekben a gyömbért nem szabad fogyasztani a terhesség alatt. Például azoknak, akiknek hüvelyi vérzésük vagy vetélésük volt.

3. Segíthet a fogyásban: Állatokon és embereken végzett vizsgálatok szerint ez a fűszer fontos szerepet játszhat a fogyásban. Egy 2019-es tanulmány például megállapította, hogy a gyömbér hozzáadása az étrendhez jelentősen csökkentette a testsúlyt és a derék-csípő arányt az elhízott vagy túlsúlyos embereknél.

4. Segít az osteoarthritis elleni küzdelemben: Ez a betegség az ízületek degenerációjával jár, amely olyan tünetekkel jár, mint a fájdalom, merevség stb. Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér segít csökkenteni a fájdalmat. A kísérletben résztvevők 3-12 héten keresztül naponta 0,5-1 g gyömbért szedtek.

5. Csökkenti a vércukorszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázatát: Egy 2015-ös tanulmányban kimutatták, hogy a gyömbérnek van némi antidiabetikus tulajdonsága. A kísérletben 41 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember vett részt. A résztvevők naponta 2 g gyömbérport szedtek.

6. Segíthet a krónikus emésztési zavarok kezelésében: A fűszer segít felgyorsítani az ételek gyomron való áthaladását. Ezt funkcionális diszpepsziának nevezik, és olyan tüneteket foglal magában, mint a hasi puffadás, hányinger, böfögés, fájdalom és ok nélküli teltségérzet. Egy tanulmányban az orvosok összefüggést találtak a gyömbérporral együtt fogyasztott gyógyszer és a betegek jobb közérzete között.

7. A dysmenorrhoea tüneteinek enyhítése: A menstruáció alatti fájdalom (dysmenorrhoea) gyorsabban és hatékonyabban enyhül, ha gyömbért szedünk. Tanulmányok kimutatták, hogy a fűszer jobban illeszkedik, mint az ilyen esetben szedett ibuprofen vagy paracetamol.

8. Csökkentheti a koleszterinszintet: Összefüggésbe hozható a szívbetegségek magas kockázatával. A kutatók megállapították, hogy a fűszer fogyasztása jelentősen csökkenti a triglicerid- és a „rossz” koleszterinszintet, miközben növeli a „jó” koleszterinszintet.

9. Segít csökkenteni a rák kockázatát: A gyömbér a gingerolnak és más antioxidáns vegyületeknek köszönhetően rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet. Bizonyítékok vannak arra, hogy ezek a vegyületek jelentősen csökkentik a gyomor-bélrendszeri rákok, különösen a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kockázatát. Egy vizsgálatban 20, a vastagbélrák kialakulásának magas kockázatának kitett személy 28 napon keresztül naponta 2 g gyömbért fogyasztott. A vizsgálat végén az orvosok azt látták, hogy a résztvevők bélnyálkahártyája a vártnál kevesebb rákos elváltozáson ment keresztül.

10. Véd az Alzheimer-kór ellen és javítja az agyműködést: Egyes tanulmányok szerint a gyömbérben található vegyületek segíthetnek megelőzni az olyan degeneratív betegségeket, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy a szklerózis multiplex. A krónikus gyulladást és az oxidatív stresszt kulcsfontosságú tényezőknek tartják az Alzheimer-kór kialakulásában. Állatkísérletek kimutatták, hogy a gyömbérben található bioaktív vegyületek és antioxidánsok képesek elnyomni a gyulladást az agyban.

11. Segít a fertőzések leküzdésében: A gyömbér antimikrobiális tulajdonságai hasznosak lehetnek egyes gombás és bakteriális fertőzések leküzdésében. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gyömbér segíthet a Staphylococcus aureus, a bélfertőzések kórokozója, a candida gomba elleni küzdelemben.

Kinek nem szabad gyömbért fogyasztania: kockázatok és mellékhatások
A legtöbb ember számára a gyömbér mérsékelt fogyasztása nem jár egészségügyi kockázatokkal. Nagy adagokban azonban ez a fűszer a következő tüneteket okozhatja:
– gyomorégés;
– hasi diszkomfortérzés;
– a torok és a száj irritációja;
– hasmenés.

A gyömbér ellenjavallt gyomorhurutban, gyomor-bélrendszeri betegségekben, gyomorfekélyben, májbetegségben és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára. Nem szabad használni a fűszert a terhesség végén és a szoptatás alatt. Vérzés és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása esetén is jobb kizárni a fűszert az étrendből.

Elolvasom a cikket