Oroszország ismét az ukrán energetikát támadta

MH/ MTI
2024. május 8. szerda. 20:08
Frissítve: 2024. május 8. 20:13

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter a közösségi médiában arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat régió energiatermelő és -elosztó létesítményeit támadta az éjszaka folyamán. Mint mondta: Poltava (keleti), Kirovohrad (középső), Zaporizzsja (déli), Lviv, Ivano-Frankivszk és Vinnyicja (nyugati) megyét érték csapások.

A szakemberek dolgoznak a károk helyreállításán, pontos mértékük meghatározása folyamatban van – tette hozzá. „Az ellenség el akarja venni tőlünk azt a képességünket, hogy megfelelő mennyiségben termeljünk és továbbítsunk villamos energiát” – írta a miniszter. Felszólította a lakosságot, hogy „a győzelemhez való hozzájárulásként” takarékoskodjanak az árammal.

A helyi hatóságok szerdán a nap végi lehetséges áramkimaradásokra figyelmeztettek, az országos szolgáltató „különösen nehéz” helyzetet jósolt az újabb „masszív” orosz támadást követően.

„Az ellenség nem adja fel a terveit, hogy megfossza az ukránokat a fénytől. Újabb masszív támadás érte energiaiparunkat” – írta a Telegramon Haluscsenko.

A délen fekvő Herszon városa is „részben áram nélkül maradt” az „ellenséges csapások” miatt – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója az egyik népszerű üzenetküldő alkalmazáson.

Az Ukrenerho országos áramszolgáltató vállalat figyelmeztetett, hogy „18 órától 23 óráig Ukrajna-szerte áramkimaradások lehetségesek”. Arra kérte ügyfeleit, „takarékosan használják az áramot”, hogy megbirkózzanak a várhatóan „különösen nehéz” helyzettel.

„Az oroszok újabb hatalmas csapást mértek a hő- és vízerőművekre” – panaszolta az üzemeltető, hozzátéve, hogy március 22. óta ez volt az ötödik „masszív” támadás az energiahálózat ellen.

A DTEK, az ukrán energiaszektor legnagyobb magánbefektetője szerint három hőerőmű „súlyosan megrongálódott”. Hozzátette: létesítményeit a háború 2022. februári kezdete óta mintegy 180 alkalommal bombázták, ebből ötször az elmúlt hat hétben.

Az ukrán légierő azt állította, hogy az Oroszország által kilőtt 55 rakétából 39-et, valamint a 21 támadó drónból 20-at lelőtt. A kijevi, fővárosi katonai parancsnokság közölte, hogy minden közeledő objektumot elfogtak.

Az ukrán hatóságok beszámolója szerint az éjszaka folyamán legalább hat ember megsérült: egy a déli Dnyipropetrovszk régióban, kettő a Kijev melletti Brováriban, és legalább két másik a fővárosban.

Kijev város katonai közigazgatása azt közölte, hogy orosz Tu-95MS stratégiai bombázók több manőverező robotrepülőgéppel támadták a fővárost, amelynek véderőit három órára magas készültségbe helyezték. Mindegyik rakétát megsemmisítették – tette hozzá. A vasúti infrastruktúrát is célba vették Herszon megyében.

Elolvasom a cikket