Kapcsolatot találtak a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór között

Az ASBMB (American Society for Biochemistry and Molecular Biology – Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság) beszámolója szerint kutatók a 2-es típusú cukorbetegség (T2D) és az Alzheimer-kór (AD) közötti kapcsolatot vizsgálták, és megállapították, hogy a JAK3 (Janus-kináz 3) fehérje fontos szerepet játszik a folyamatban.

Az egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a JAK3 hiánya a bél mikroflóra rendellenességeihez, bél- és májgyulladáshoz vezet, ami viszont befolyásolja a mikroglia – a béta-amiloid és a foszforilált tau fehérje agyból való eltávolításáért felelős sejtek – működését.

A tudósok megjegyzik, hogy a magas zsírtartalmú étrend egereknél a JAK3 aktivitásának csökkenéséhez vezet mind a bélnyálkahártyában, mind az agyban.

Ez a genetikai tényezők által okozott JAK3-hiány a bél mikroflóra rendellenességeihez, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához és az Alzheimer-kórhoz hasonló tünetekhez vezet.

Ezek az eredmények hozzájárulhatnak annak jobb megértéséhez, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő tényezők hogyan befolyásolják a kognitív funkciókat, és feltárhatják a bél, a máj és az agy közötti kapcsolat mechanizmusait a neuroinflammációban és a kognitív zavarokban.

Elolvasom a cikket